The Road

on 3-15-2010

The Road

Dünya’nın bir anda yok olduğu veya yok oluştan sonrasını inceleyen birçok film izlemişsinizdir, genellikle sadece film izlemez, bunun oyunları da mevcuttur. Yıllardır birçok insanı peşinden sürükleyen ve devamı mutlaka yapılacak olan şaheser Fallout dediğimde sanırım herkes hak verecektir. Örnekleri çoğaltmam gerekirse Terminator, Mad Max gibi çoğaltılabilir.

Hepsinde birşekilde Dünya’daki yaşamın çoğu sona ermiş, kalan insanlar ise olabildiğince bencil olup kendi hayatlarını sürdürmeye endekslemişlerdir.

Son yıllarda bunlardan birkaçı gerek oyuncuları, gerek senaryosu, gerekse de atmosfer bakımından oldukça söz ettirdi. Will Smith’in başrolde oynadığı “I’m Legend” filmi sanırım birçok sinemaseverin beğenisini kazanmıştır, son aylarda çıkan “The book of Eli” ise beni her ne kadar sinirlere gark etsede post-apokaliptik dediğimiz kurgusala örnek verilebilir.

Bu sefer durumlar biraz farklı, gerçekten çok başarılı bulduğum bir yönetmenin romanından beyazperdeye uyarlanmış bir film The Road. Afişten de gördüğümüz üzere yönetmenin bu filmden önceki yapıtı “No country for old men” filmini izlemişsinizdir, izlememişseniz bu filme ısınmak ve yönetmeni daha çok sevmek için zaman kaybetmeden izleyin!

Viggo Mortensen dediğimiz zaman herkes şöyle der: “Aragorn!” aslında bu tarz hatırlanmak iyi çünkü film endüstrisinde çok büyük bir yer etmiş olan filmde başrol oyuncusu gibi birşeysiniz ve birnevi çıkış noktanız bu film, insanların sizi tanıdığı film, bu film.. O yüzden “Aragorn mu oynuyor abi?” gibi cümlelere kızmıyorum.
Viggo Mortensen çok garip bir aktör, sakalsız hali bence çok ama çok kötü fakat sakallı hali bir başka bu adamın. The Road filminde de sakalı biraz fazla abartmış fakat yakışmış.

Davulun sesi uzaktan hoş geliyordu fakat yakına geldiğimizde de hoş oldu, kadro olarak bana göre oldukça güzel. Müzik olayını ise Nick Cave denen tanrısal varlık ve Warren Ellis ile aşmışlar. Başından sonuna kadar müzikler kulağınızı mest ediyor, nasıl bir şey tam olarak bilemedim en son böyle güzel müzikleri Yüzüklerin Efendisi filminde yaşamıştım sanırım bir de V for Vendetta filminde.
Müzik konusunda tam puan aldı diyebilirim. Artık sanırım sağdan soldan bahsetmeyi bırakıp film hakkında birşeyler yazmanın vakti geldi.

Hamile olan anne ile baba çocuğu beklerken bir gece çok büyük yangınların olduğunu ve bu felaketlerin sonunun gelmemesi üzerine, zor şartlarda çocuğu doğururlar. Dayanabilecek maksimum seviyeye kadar dayanan anne, bir noktadan sonra herşeyi bırakıp, ne olacaksa olsun gibi tavırlara bürünerek evi terkeder. Artık sadece baba ve oğul vardır. Günler, aylar sonra mecburen evi terketmek zorunda kalmış kendilerini yollara vurmuşlardır. İnsanoğlu artık insanlıktan çıkmış yamyamlığa doğru hızlı adımlarla ilerlemektedir fakat herşeye rağmen oğlunun etrafına görünmez bir aura çeken baba, bütün kötülüklerden oğlunu korumak istiyordur. Bu yolculuk esnasında babasının anlattıkları ile yaptıkları arasında uçurum gören çocuk ise olayların arasında kalır ve yanlış bulduğu durumlar için ise her daim babasını uyarır. Yol boyunca birçok eşi benzeri görülmemiş şeyler yaşarlar ve bunun nereye kadar gideceğini kimse bilmez.

Oyunculardan Viggo Mortensen’i saymıştık, çok az bir rolle de katılmış olsa da anne rolünde Charlize Theron var. Aslında çocuğu da hesaba katmak gerekir çünkü vasatı aşmış, iyiye yaklaşmış bir çocuk duruyor karşımızda.

Bu filmi izlerken çok büyük beklentilerle izlemeyin, aksiyon, romantizm veya bu tarz kategoriler yok. Nuri Bilge Ceylan filmlerini seviyorsanız sanırım bu filmi de seversiniz çünkü gerçekten sanatsal bir anlatım da mevcut fakat biraz daha geniş açı ile çalışsaymış (bak bak yönetmene akıl veriyoruz) çok daha güzel olabilirmiş. Bunun yanında ise renklerin solukluğu gerçekten çok hoşuma gitti.

Sonuç olarak son zamanlarda izlemiş olduğum en güzel filmlerden bir tanesidir The Road. Post-Apokaliptik atmosferleri seviyorsanız, gerçekten durağan, sade bir anlatımı seviyorsanız bu film tam size göre diyebilirim. Hele ki bir babaysanız bu filmin sizi oldukça vuracağını önceden söylemek gerekiyor.

http://www.youtube.com/watch?v=camI8yuoy8U

Submit a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>